Članarina Privrednoj komori Srbije za 2018. godinu

02.06.2018
Autor: Advokatska kancelarija Vuk Vučković

Obavezna članarina Privrednoj komori Srbije za 2018. godinu je obuhvatnija od one po kojoj su privredni subjekti plaćali članarinu tokom 2017. godine. Naime, podsećamo da se odluke o članarini donose na godišnjem nivou, što znači da se nova odluka odnosi samo na plaćanje članarine za 2018. godinu.

Osnovna novina jeste utvrđivanje članarine kao zbira fiksnog i varijabilnog iznosa. Fiksni deo je utvrđen prema veličini pravnog lica, u smislu kriterijuma iz Zakona o računovodstvu, dok će se varijabilni deo utvrđivati u procentu od prihoda (na osnovu godišnjeg finansijskog izveštaja za 2016. godinu).

Proširen je krug obveznika plaćanja članarine. Naime, tokom 2017. godine članarinu nisu plaćali privredni subjekti koji su imali prihod do 20.000.000 dinara. Za 2018. godinu, ovi privredni subjekti imaće obavezu plaćanja članarine u fiksnom iznosu, dok varijabilni deo (koji zavisi od prihoda) neće utvrđivati i plaćati. Novina je i definisanje obaveze plaćanja članarine za ogranke stranih privrednih društava.

Odluka je objavljena u Službenom glasniku RS broj 114/17 od 20. decembra, a primenjuje se od 1. januara 2018. godine.

Mesečnu visinu članarine za Vašu firmu, kao i uputstvo za plaćanje možete proveriti na ovom linku:

http://www.pks.rs/Aplikacije.aspx?aplikacija=Proveraclanarine

Kontaktirajte Nas